«Η Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας»: Η Πηνελόπη Μωραΐτου, μιλά για το βιβλίο της 3 Οκτωβρίου, 2019 – Κατηγορία: Ότι Νεότερο, Συνεντεύξεις
«– Αχ! Πιάστηκα, βρε παιδάκι μου, τόσο καιρό στριμωγμένη ανάμεσα στις ντουλάπες. Ήταν μια παλιά σημαία! Το κοντάρι της ήταν φθαρμένο, γεμάτο χαραγματιές, και το πανί της λεκιασμένο. Η Ελευθερία ξαφνιασμένη κοίταξε τη σημαία ψιθυρίζοντας – Παναγία μου, βάλε το χέρι σου! Δεν πάω καλά… μού μιλάνε και οι σημαίες…».
Η γνωστή συγγραφέας κι εκπαιδευτικός, Πηνελόπη Μωραΐτου φέρνει στις παιδικές βιβλιοθήκες, ένα έργο που πραγματικά έλειπε. «Η Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πορφύρα, είναι ένα βιβλίο για τη σημαία των Ελλήνων, όπου μέσα από τα ιστορικά γεγονότα, που σφράγισαν τη σύγχρονη ιστορία της Πατρίδας μας, βοηθάει τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορική τους ταυτότητα. Με πρωταγωνίστρια την Ελευθερία, ένα κορίτσι της Τετάρτης δημοτικού και τη σημαία της, η συγγραφέας κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο– από την Επανάσταση του 21, μέχρι την εξέγερση του Πολυτεχνείου –«παίρνοντας», μαζί και τους μικρούς αναγνώστες με έναν τρόπο ευχάριστο, διασκεδαστικό κι εκπαιδευτικό.
Η κυρία Μωραΐτου μιλάει στο mothersblog.gr κι εξηγεί ποιος ήταν ο λόγος που την ώθησε να γράψει αυτό το βιβλίο, αλλά και ποια είναι η θέση της Ελληνικής σημαίας, στη σημερινή κοινωνία.
Η κυρία Μωραΐτου μιλάει στο mothersblog.gr κι εξηγεί ποιος ήταν ο λόγος που την ώθησε να γράψει αυτό το βιβλίο, αλλά και ποια είναι η θέση της Ελληνικής σημαίας, στη σημερινή κοινωνία.
Συνέντευξη στη Δήμητρα Ζάρκου
Πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματικά, έλειπε από τις παιδικές βιβλιοθήκες. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γράψετε ένα παιδικό βιβλίο, με κεντρικό θέμα την ελληνική σημαία και όσα αυτή πρεσβεύει;
Η μεγάλη μου αγάπη για την Ελλάδα, την πατρίδα μας. Αυτό το μικρό κομμάτι γης, που όμοιο του σε ομορφιά δεν υπάρχει στον κόσμο αλλά και η ανάγκη να μιλήσω στα παιδιά μέσα από τις περιπέτειες της μικρής Ελευθερίας, για τους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και την δημοκρατία που όλοι εμείς απολαμβάνουμε και θεωρούμε τόσο αυτονόητη.
Είχατε ως δεύτερη σκέψη πως οι αξίες αυτές, ενδεχομένως και να μη συνεκτιμηθούν από τους σύγχρονους γονείς, μιας και αρκετοί δε δείχνουν την ίδια ζέση, με εκείνη των γονιών ή των παππούδων, να μάθουν τα παιδιά τους; Για κάποιους, μάλιστα, είναι και παρωχημένες.
Όχι, ούτε μια στιγμή δεν υπήρξε δισταγμός ή δεύτερες σκέψεις στο μυαλό μου. Άλλωστε πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες αγαπούν την πατρίδα, απλά ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.
Σε ποια παιδιά απευθύνεται το βιβλίο; Και τι μπορούν να διδαχθούν μέσα από αυτό;
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από τρίτη μέχρι και έκτη Δημοτικού. Ο διδακτισμός δεν ήταν στις προθέσεις μου όταν ξεκίνησα να γράψω αυτό το βιβλίο. Άλλωστε πιστεύω ότι ο διδακτισμός στην παιδική λογοτεχνία σκοτώνει την φιλαναγνωσία. Πρόθεση και επιθυμία μου είναι όμως τα παιδιά να κάνουν ένα ταξίδι φαντασίας και μέσα από τις περιπέτειες της μικρής ηρωίδας να ζήσουν ιστορικές στιγμές της πατρίδας μας και να καταλάβουν πως η ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα οφείλεται στους αγώνες και τις θυσίες απλών ανθρώπων που έβαλαν την αγάπη γι’ αυτά τα χώματα αλλά και την ελευθερία όλων μας πάνω από την δική τους ζωή.
Τα παιδιά γνωρίζουν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και της ελληνικής σημαίας και το συμβολισμό της; (Αν δε γνωρίζουν, αυτό είναι ευθύνη των γονιών, των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού συστήματος, των Μέσων Ενημέρωσης, που δεν προβάλλουν, πλέον, ιστορικές εκπομπές, παρά μόνο ανήμερα των δύο Εθνικών Επετείων; Ή είναι ένας συνδυασμός όλων;)
Η ιστορία μας διδάσκεται συστηματικά τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και νομίζω ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους έτσι ώστε τα ελληνόπουλα να μάθουν την μακρόχρονη και ένδοξη ιστορία της πατρίδας μας. Πιστεύω όμως πως σε ένα ποσοστό η ιστορία δεν κατέχει στο μυαλό και την καρδιά των παιδιών μας την θέση και την σπουδαιότητα που πρέπει να έχει. Είναι άλλο ένα μάθημα για τις εξετάσεις στην εκμάθηση του οποίου πρωταρχικό ρόλο έχει η μηχανική αποστήθιση και όχι η εμβάθυνση σε αυτά καθεαυτά τα γεγονότα. Αναφορικά με τα ΜΜΕ είναι γνωστό ότι για την πλειοψηφία των εκπομπών καθοριστικό ρόλο παίζει το ποσοστό τηλεθέασης. Επιπλέον ζούμε στην εποχή της γρήγορης εναλλαγής εικόνων και των reality shows που ανεβάζουν την αδρεναλίνη. Μ’ αυτό το σκεπτικό μια εκπομπή αφιερωμένη ας πούμε στην εποχή του Τρικούπη που όπως και τώρα, είχαμε οικονομική επιτήρηση από τους Ευρωπαίους δανειστές αλλά από την τότε κατάσταση δεν μελετήσαμε σαν κράτος και δεν διορθώσαμε κάποια πράγματα και φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση, δεν θα έχει την ίδια τηλεθέαση με ένα διασκεδαστικό τηλεπαιχνίδι. H ιστορία είναι κάτι παραπάνω από φόρο τιμής και μνήμη στους ήρωες και τις Εθνικές Επετείους.
Στα σχολεία δείχνουν προθυμία να κάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, αναφορικά με την ιστορία μας; Τα παιδιά έχουν την προθυμία να μάθουν την ιστορική τους ταυτότητα;
Όπου υπάρχει αγάπη και μεράκι όλα γίνονται. Υπάρχουν αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα και οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν κάθε μέσον για να διευκολύνουν την διαδικασία της μάθησης.
Πιστεύετε ότι περνάει σήμερα κρίση η ιστορική μας ταυτότητα;
Πιστεύω ότι ο κόσμος μας, όπως τον ήξερε η δική μου η γενιά αλλάζει και πολλές από τις γνωστές κοινωνικές δομές τίθενται υπό αμφισβήτηση. Αλλά πάλι τι κόσμος θα ήταν αυτός αν ήταν σε στασιμότητα; Η μακρόχρονη οικονομική κρίση έχει κουράσει και εξουθενώσει ψυχικά τους Έλληνες. Όμως όπου και όταν η πατρίδα τους καλέσει, οι Έλληνες θα δώσουν το παρόν.
Έγινε πρόσφατα, μεγάλο θέμα, όπου με Προεδρικό Διάταγμα αποφασίσθηκε η επιλογή σημαιοφόρου και παραστατών στις παρελάσεις, των Δημοτικών να γίνεται βάσει κλήρωσης και όχι βαθμολογίας. Σας βρίσκει σύμφωνη αυτό; Τη σημαία να την κρατάει ο καλύτερος ή ο πιο τυχερός;
Έγινε όντως μεγάλη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, καταναλώθηκε αρκετό μελάνι για την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές και χάθηκε νομίζω η ουσία του θέματος. Ότι δηλαδή ο /η εκάστοτε σημαιοφόρος αλλά και γενικότερα τα παιδιά μας θα πρέπει να γνωρίζουν σε βάθος την ιστορία της πατρίδας μας αλλά και του εθνικού μας συμβόλου. Η παρέλαση διαρκεί μια ώρα το πολύ, ενώ η ιστορική μνήμη και συνείδηση μια ζωή.
Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η σημαία είναι απλά ένα πανί; Και δεν την αντιμετωπίζουν ως εθνικό σύμβολο, αλλά της δίνουν πολιτικές αποχρώσεις;
Αδυνατώ να καταλάβω τι πολιτικές αποχρώσεις μπορεί να έχει η σημαία. Η γαλανόλευκη είναι η σημαία όλων των Ελλήνων απανταχού της γης. Είναι πάνω από πολιτικές και ιδεολογίες . Άλλωστε αυτό δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Για κάθε κράτος σε αυτό τον πλανήτη η σημαία του είναι το εθνικό του σύμβολο και οι πολίτες του στέκονται προσοχή στην έπαρση της σημαίας και στο άκουσμα του εθνικού τους ύμνου.
Σήμερα, η ελληνική σημαία έχει περίοπτη θέση στα σπίτια ή είναι καταχωνιασμένη σε μία ντουλάπα και περιμένει τη μικρή «Ελευθερία», για να κάνουν μαζί το υπέροχο ταξίδι πίσω στο χρόνο, αλλά και στο μέλλον;
Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει πια η εποχή που στις εθνικές επετείους οι γειτονιές σε κάθε πόλη της Ελλάδας ήταν βαμμένες στα γαλανόλευκα. Αυτό όμως δεν σημαίνει, εμμένω σε αυτή την άποψη μου ότι οι Έλληνες δεν αγαπούν τον μικρό και όμορφο τούτο τόπο που ζούμε. Πιστεύω πως όταν η «Ελευθερία» θα το ζητήσει θα κάνουν το καλύτερο για την πατρίδα μας.
«Η Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πορφύρα.
Πηγή: mothersblog.gr