Η Πηνελόπη Μωραϊτου μιλάει στην Μαρία Κυπραίου 8 Ιανουαρίου, 2019 – Κατηγορία: Ότι Νεότερο, Συνεντεύξεις
Πηνελόπη Μωραΐτου: «Το ερώτημα είναι κατά πόσον κατευθύνουμε τα παιδιά μας προς συγκεκριμένες συμπεριφορές, επηρεασμένοι από κοινωνικά στερεότυπα»
Η Πηνελόπη Μωραϊτου μιλάει στην Μαρία Κυπραίου.
Θα ξεκινήσουμε με μια ερώτηση που αφορά στο βιογραφικό σας. Είστε μεταδιδακτορική ερευνήτρια πάνω στην παιδική λογοτεχνία και τα γυναικεία στερεότυπα. Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για το τι σημαίνει αυτό;
Σε συνέχεια της διδακτορικής μου διατριβής που είχε ως τίτλο «Exploring women’s Alienation in John Steinbeck works» προσπάθησα σε συνεργασία με την καθηγήτρια μου στο Midwestern State University στις ΗΠΑ Dr. Arvilla Taylor να ερευνήσω πως συγκεκριμένα γυναικεία στερεότυπα εμφανίζονται στις παιδικές ιστορίες αλλά και σε γνωστά παραμύθια και ποιες οι επιδράσεις τους στον ευαίσθητο και εύπλαστο ψυχικό κόσμο των παιδιών. Με λίγα λόγια το ερώτημα είναι κατά πόσον κατευθύνουμε τα παιδιά μας προς συγκεκριμένες συμπεριφορές, κατά την διάρκεια της ανατροφής τους, επηρεασμένοι και εμείς από κοινωνικά στερεότυπα όπως αυτά προβάλλονται στην παιδική λογοτεχνία. Αν και πολύς λόγος έχει γίνει για το συγκεκριμένο θέμα δεν ξέρω κατά πόσο έχουν επηρεαστεί τελικά και έχουν αλλάξει οι συμπεριφορές μας. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουν την έρευνα αυτή λόγω της ξαφνικής, σοβαρής και μη αναστρέψιμης κατάστασης της υγείας της καθηγήτριας μου.
Είναι αλήθεια πως στο παραμύθι σας μέσα δεν υπάρχουν τα στερεότυπα των φύλων. Σας βοήθησε σ’ αυτό η πανεπιστημιακή σας έρευνα;
Τα πρώτα ερεθίσματα για την διαμόρφωση της άποψης και της στάσης ζωής που έχω σχετικά με τα στερεότυπα των φύλων μου τα έδωσε η οικογένεια μου. Η μητέρα μου πάντοτε μου έλεγε πως δεν υπάρχουν ξεχωριστές δουλειές για άνδρες και άλλες για γυναίκες και πως μπορώ να γίνω ότι θέλω και ονειρεύομαι αλλά και ο πατέρας μου που με είχε βοηθό στα μαστορέματα του και με τον τρόπο του μου έδειξε πως μπορώ να τα καταφέρω παντού. Έχοντας αυτό το υπόβαθρο πορεύτηκα στη ζωή μου. Η πανεπιστημιακή έρευνα ήρθε πολύ αργότερα σαν φυσική συνέχεια.
Ποιος είναι ο λόγος που καταπιαστήκατε με τη διατροφή των παιδιών;
Καταπιάστηκα με το θέμα της διατροφής γιατί πολύ απλά έχουμε ανησυχητικά αυξανόμενο ποσοστό παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες εγκαταλείψει την μεσογειακή διατροφή και το έτοιμο, γρήγορο φαγητό καθώς και οι διαφορών ειδών λιχουδιές, πατατάκια, γαριδάκια και αναψυκτικά έχουν κατακλύσει την ζωή των παιδιών μας. Κάπως πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τους κινδύνους που διατρέχουν από αυτού του είδους τη διατροφή και ο ασφαλέστερος τρόπος είναι μέσα από το παραμύθι χωρίς διδακτισμούς και πρέπει.
Έχετε μαρτυρίες παιδιών ή γονιών που άλλαξαν τη διατροφή εξ αιτίας του βιβλίου;
Όταν φυτεύεις ένα σπόρο πρέπει να περιμένεις αρκετά για να καμαρώσεις τους καρπούς της προσπάθειάς σου. Έτσι γίνεται και με τα βιβλία. Θα πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά να ταυτιστούν τα παιδιά με τον ήρωα και να αποφασίσουν μόνα τους τι θα κάνουν με την διατροφή τους. Άλλωστε ένα βιβλίο όσο επιτυχημένο και να είναι δεν παύει να είναι απλά η αφορμή, το έναυσμα για σκέψεις, προβληματισμούς και μετά αποφάσεις.
Υπάρχουν κάποιες συμβουλές προς τους γονείς για την καλοκαιρινή διατροφή των παιδιών;
Ανήκω στην γενιά που τρώγαμε το καρπούζι χώνοντας την μουσούδα μας στην φέτα και μαζεύαμε μούρα από την μεγάλη μουριά στη γειτονιά. Και πραγματικά ήταν τόσο υπέροχα. Η πρώτη μου συμβουλή είναι να πάνε με τα παιδιά τους στο κοντινό βιβλιοπωλείο και να τα αφήσουν να διαλέξουν τα βιβλία που τους αρέσουν, να τα αγγίξουν, να τα μυρίσουν, να τα χαϊδέψουν, να τα περιεργαστούν και να διαλέξουν αυτά που τους κάνουν εντύπωση. Ακριβώς το ίδιο να κάνουν και με τα φρούτα. Να αφήσουντα παιδιά να διαλέξουν τα φρούτα που τους αρέσουν, να παίξουν με τα παιδιά φτιάχνοντας χαρακτήρες με τα φρούτα πχ η κυρία ντομάτα, ο κύριος κύριος μαρουλάκις κλπ. Τα παιδιά λατρεύουν αυτά τα παιχνίδια φαντασίας. Αναλαμβάνουν εύκολα ρόλους, γνωρίζουν έτσι τα φρούτα και τα λαχανικά μέσα από το παιχνίδι και τα υιοθετούν στην διατροφή τους. Παράλληλα και οι γονείς περνούν το χρόνο τους ευχάριστα με τα παιδιά τους, και γιατί όχι γίνονται και αυτοί για λίγο παιδιά.
Έχετε σχέδια για ένα επόμενο βιβλίο;
Βρίσκονται ήδη στο τυπογραφείο δύο βιβλία μου από τις εκδόσεις Πορφύρα, ένα χριστουγεννιάτικο και ένα με την ζωή της Παναγίας μας.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την όμορφη συνομιλία μας!
Πηγή: https://tovivlio.net/%CE%A0%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%B7-%CE%9C%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%90%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A4%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA/