Η Πηνελόπη Μωραΐτου συνομιλεί με την Αργυρώ Μουντάκη

Μία επιτυχημένη συνεργασία της Μητρόπολης Δημητριάδος με την συγγραφέα βιβλίων για παιδιά και επιστήμονα παιδικής λογοτεχνίας Δρ. Πηνελόπη Μωραΐτου μας παρακίνησε να θέλουμε να μιλήσουμε για το θρησκευτικό βιβλίο μαζί της και για τις συγκεκριμένες εκδόσεις. Τα βιβλία είναι γραμμένα και προσανατολισμένα για παιδιά και με αφηγηματική απλή μορφή πραγματεύονται ιστορίες με συγκεκριμένους ήρωες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις θρησκευτικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Χριστιανοσύνης. Η Πηνελόπη Μωραΐτου μας μιλάει για το θρησκευτικό βιβλίο εν έτει 2015 και την απήχηση αυτού.

 

Περισσότερα...

Παραμύθι και Σχολείο

Π α ρ α μ ύ θ ι

ένας πολύ αγαπητός και δημοφιλής φιλοξενούμενος στη σχολική τάξη

Δρ. Πηνελόπη Μωραΐτου

Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

    Το παραμύθι αποτελεί την παγκόσμια γλώσσα της ανθρώπινης φαντασίας και μια από της πρώτες μορφές Λόγου στον ανθρώπινο πολιτισμό. Οι ρίζες του παραμυθιού είναι οι ρίζες της ίδιας της ζωής καθώς διηγείται το έπος της περιπέτειας του ανθρώπου επί της γης, τους φόβους, τα πάθη, τους καημούς, τις ελπίδες και τα οράματα και μέσα του διασώζεται η σοφία και η γνώση χιλιετιών.
    Λειτουργώντας μέσω των συναισθημάτων και του φανταστικού το παραμύθι προσφέρει στο παιδί έναν ασφαλή, πολύχρωμο, οικείο και προσφιλή μικρόκοσμο μέσα στον οποίο μπορεί με ασφάλεια και καλλιεργώντας την κριτική του ικανότητα να αποκωδικοποιήσει και να κατανοήσει τον αβέβαιο και δυσνόητο μακρόκοσμο των μεγάλων.

Περισσότερα...

Αμερικάνικη Λογοτεχνία για το περιβάλλον

   Η Arcadia  αντιπροσωπεύει μια  αναζήτηση για την ιδανική κοινωνία που χάνεται  στα βάθη των αιώνων και αποτελεί την παλαιότερη και πιο έντονη επιθυμία της ανθρωπότητας.  Αυτή  η ιδέα είναι παρούσα στην βιβλική ιστορία της Εδέμ όπως και στον αρχαίο μύθο του Elysium. Ο αρχαίος έλληνας ποιητής Θεόκριτος, οποίος και θεωρείται ο πρώτος βουκολικός ποιητής, έδωσε την πρώτη περιγραφή αυτής της ειδυλλιακής κατάστασης για  να ακολουθήσουν για την ανθρωπότητα αιώνες από προσμονή και αναζήτηση.

Περισσότερα...